Hoewel Bert Hadders (1962) zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor het leven in ‘Stad’ bouwde hij middels de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkolonies.

In de uit ‘arbeidersrode’ bakstenen opgetrokken woningen langs dat kaarsrechte kanaal wonen de dominee die om regen bidt, de kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won, de boer die niet mee mocht doen aan BZV, een bijstandsmoeder met lege koelkast en kapotte Lada en de politicus met het revolutionaire werkgelegenheidsplan. (“ruimtevaart achter de dijk”).

Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatst ter dood veroordeelde misdadiger van Groningen naast Eltjo Siemens, slachtoffer van politiegeweld tijdens de landbouwstakingstaking van 1929.

Hadders bezingt deze mensen met empathie, humor en aandacht voor detail.

Muzikaal worden de liedjes vormgegeven door het fantasierijke en volstrekt originele gitaarspel van Joost Dijkema (1989). Over de rudimentaire basis van Hadders fingerpicked autodidact Dijkema zich een weg naar de gitaarhemel.

Samen maakt het duo Veenkoloniale volksmuziek met invloeden van folk, country, blues en schlager met als basis altijd een memorabele pop-melodie.

 
Discografie

(2010) Over De Badde 

(2012) De Coöperoazie 

(2014) De Bosklopper Tapes 

(2018) Tjeu 

(2019) Kokeleko

 
Singles

Voorafgaand aan Over de Badde verschijnen er al nummers op verzamel-cd’s, zoals De Grootste Groninger hits van RTV Noord (Volluk!, in 2006) , Stroatmezikanten veur de Riepe (Bode Van Het Licht. in 2007) en SDMM 3 (Geppie en Bie Haalve Moan in 2010)

2009- Trug Bie Òf

2010- Woar Blift De Zummer?

2010- Luchiena met als ‘b-kant’de Duitse vertaling Kristina

2011- Elvis, Keuning Van De Bunermond/Geppie

2011- Facebouk. Single Lou Leeuw. Geschreven  door Wyno Bruinsma en Bert Hadders

2011- Ik Daans Deur

2012- Radio Geluk

2012- Slietoazie Aan T Benul

2013- Vekaanzie In Grunnen (Harry Niehof, Bert Hadders en de Nozems)

2015- Leesmap

2015- Iemandsland

2016- As Zai Mor Altied Bie Mie Blift (met Swinder)

2016- Mamme

2018-Geppie

2018-Der Zit Gain Schot In Mie (8 weken no 1)

2019-Aarm En Riek 

 

Theater

Al vanaf het begin maakt Hadders muziek voor theaterstukken.

 

Voor Theatergroep Peerd: ‘Peerd en Woagen’ (2008), En Toun Ging T Snijen’ (2011).

 

Voor het Grand Theatre en regisseur Mads Wittermans muziek voor het stuk ‘Tulp’, dat uitgevoerd werd op het Noorderzonfestival. (2011)

 

Voor Theatergroep Echo: ‘Melk’ (2012)

 

Voor het Schanstheater te Delfzijl: ‘De Rattenvanger Van De Zijlen’. (2012)

 

Voor Iemandsland: ‘De Gradus J. Bosklopperstory’ (2014) en ‘Iemandsland’ (2015)

In mei en juni 2015 speelde de voorstelling ‘Iemandsland’ zo’n vijftien keer in een enorme boerenschuur in Nieuw Buinen voor in totaal meer dan 5000 toeschouwers.

Het theaterspektakelstuk was gebaseerd op liedjes van de Nozems die ook live de muzikale begeleiding vormden.

 

In 2016 spelen de Nozems samen met Erik Harteveld 36 keer de voorstelling ‘De Kronieken van Kapitein Kolk’ op het schip de Methusalem.

Van de liedjes uit de voorstelling verschijnt een cd ‘Kolk’.

 

In 2017 speelden, dansten en acteerden de Nozems in het muziektheaterstuk ‘Roegzand’  in Nieuw Buinen.

 

In 2018 en 2019 toert Bert Hadders met de Duitse zanger Otto Groote door Nederland en Duitsland met de voorstelling ‘De Grup’.

 

Begin 2019 speelt Hadders met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest een aantal theatervoorstellingen onder de naam ‘Streekgenoten’.

 

palmares

-’Over De Badde’ wordt in 2011 genomineerd voor Dagblad van het Noorden Streektaalprijs.

-De Songclub, een initiatief van Bert Hadders krijgt de prestigieuze Tine Clevering-Meijerprijs. (2011)
Bekijk hier de documentaire over de Songclub

-Bert Hadders wordt in 2012 als eerste in Nederland benoemd tot Gemeentezanger (gem. Borger Odoorn).

‘De Cooperoazie’ wordt in 2013 genomineerd voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden

-In 2013 won Bert Hadders de ‘Grunny’, een door RTV Noord in het leven geroepen prijs voor de artiest die het afgelopen jaar het meest voor de Groningstalige muziek heeft betekend.

-‘De Bosklopper Tapes’ wint in 2015 de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden

-Bert Hadders wordt in 2015 benoemd tot Ambassadeur van de Nedersaksische Taal

-Hadders krijgt in 2019 de K. ter Laan-prijss