Waarom ukelele?

 

Ik zocht een klein gitaartje. Om gemakkelijk mee te kunnen nemen naar plekken waar geen muziekinstrumenten zijn. Iets wat past in het bagagerek van de trein.

 

De verkoper wilde er niet van weten. ‘Wat jij nodig hebt is dit’, zei hij en duwde me een ukelele in handen.

 

Na een paar uur was ik er al zo aan verknocht dat ik maandenlang geen gitaar meer heb aangeraakt en alleen maar op dat kleine wondertje zat te pielen.

 

Daarnaast overviel me een haast evangelische drang om iedereen aan de ukelele te krijgen.

 

Iedereen kan namelijk ukelele leren spelen!

 

Binnen een paar uur heb je drie eenvoudige akkoorden onder de knie waarmee je tienduizenden pop-, country-, blues en folkliedjes kunt spelen.

 

Een bespeelbare ukelele is er al vanaf 30 euro en is het ideale instrument om kinderen en volwassenen het plezier in muziekmaken bij te brengen.

 

De ukelele is uitstekend geschikt om in groepsverband te bespelen. In de meeste grote steden heb je wel groepen die regelmatig bij elkaar komen om samen te spelen en tips en akkoorden uit te wisselen. (In Groningen is dat bijvoorbeeld de GUS, die tweewekelijks bijeenkomt in  O’Ceallaigh Irish Pub)

 

Een ukelele is zacht. Je moet er wel heel hard op rammen willen de buren er last van hebben.

 

Je kunt er prima bij zingen.

 

En toen?

 

Voor het theaterproject ‘Geluk’ mocht ik op kosten van Gasunie Zuidwending 300 ukeleles aanschaffen om uit te delen aan de jeugd van Oost-Groningen.

 

 

 

Op dit filmpje zie je hoe een gedeelte van deze kinderen onze compositie ‘Wacht maar tot ik groter ben’ uitvoert.

 

En hier zie je hoe de Nozems het nummer uitleggen

 

Hoe je 300 ukeleles stemt zie je hier.

 

 

Het componeren gaat ook prima op dit instrument en er zijn maar weinig tracks van Bert Hadders en de Nozems waarop niet ergens een ukelele te horen is.

 

Hier zie je de fantastische clip van ‘Ik Daans Deur’ met een muzikale hoofdrol voor de ukelele.

 

Voor de Noorderlinkdagen schreef ik het liedje ‘Waar Is De Link’. Dit nummer werd door vijftig Noorderpoortleerlingen en de Nozems uitgevoerd op het Noorderlinkcongres.

 

Hier speelt rechts in beeld onze bassist Johan Viswat op een U-bass. Ook nog eens met de E-snaar naar D gestemd.  Het nummer heet ‘Bie Haalve Moan’.

 

 

 

 

 Links

 

Hieronder vind je links naar leuke websites over ukeleles, betrouwbare winkels en beproefde lesmethodes.

 

In de meeste landen schrijf je ukelele met een u: ukulele. Dus als je zoekt op engelstalige sites is het handig om deze spelling te hanteren.

 

 

Voor deskundig advies en een uitgebreide keuze heb je  in Amsterdam de Uke Boutique. De Engelstalige uitbaters weten echt veel. http://www.ukeboutique.nl

 

In Groningen: Westerhaven Muziek waar vooral verkoper Sinus een enorme kennis op het gebied van ukeleles heeft.

 

Ook in Groningen: Tully’s

 

Ukelele Paradijs. Deze sympathieke Rotterdammers runnen een ukeleleshop, geven cursussen en workshops en hebben een uitgebreid archief met meespeelnummers: http://www.ukulele.nl/paradijs/

 

 

 

 

Op www.chordie.com vind je duizenden liedjes + akkoorden en de mogelijkheid om ze ‘om te stemmen’ naar ukelele-akkoorden.

 

 

Eenvoudige online ukelelecursus (Engelstalig)