Alex Luttjeboer wint Bosklopper Gala

Nulviefteg was zaterdagavond de verrassende winnaar van het derde Bosklopper Gala in Veendam. Maar het gala is meer dan de prijs voor de beste Groningstalige single.

Twee Groningstalige artiesten stonden na een roerige periode in hun persoonlijk leven zaterdagavond op de planken in het Veendammer theater vanBeresteyn. Wia Buze zong de sterren van de hemel. De zangeres uit Termunterzijl vertelde presentator Jan van der Meide dat ze een nieuwe cd en theatertour voorbereidt om in 2020 te vieren dat ze 35 jaar in het vak zit.

De wolf is terug

Voor de Hoogezandster Jan Henk de Groot was optreden op het Bosklopper Gala een warm bad. Na een, zoals hij het zelf noemde ‘n beetje n roare periode’ stond hij gelouterd, (bijna) strak in het pak en meer dan goed bij stem op de bühne. Het publiek drukte hem aan het hart. Zijn nieuwe programma gaat De wolf is terug heten.

Ook Marlene Bakker, winnares van de Bosklopper Bokaal 2017 voor Waarkhanden, is komend seizoen met band in het theater te vinden. In Veendam mocht Bakker de publieksprijs, de Bé Wever beker, uitreiken aan Gert Sennema en Westkant Stad voor Kom.

Showroom van de Groningstalige muziek

Op het Bosklopper Gala wordt de mooiste Groningstalige single van het afgelopen jaar bekendgemaakt, maar het is ook een showroom van de Groningstalige muziek. Behalve Buze en De Groot kwamen Dion Bouwes en Dennis Krottje (Steernvanger) voorbij, Bert Hadders en Bas Schröder zong een nummer van de dit voorjaar te verschijnen cd van Swinder. De traditionele Ede Staal-karaoke betrof dit keer Mien toentje.

Erkenning die zo lang op zich heeft laten wachten

Alle genoemde artiesten hebben met elkaar gemeen dat het publiek belangstelling voor hen kreeg nadat ze in het Gronings waren gaan zingen. Dat geldt ook voor Alex Luttjeboer uit Winschoten. Na een leven lang Engelstalige rock and roll te hebben gemaakt, brengt zingen in het Grunnegers Luttjeboer en zijn band Nulviefteg (Klaas Post, Marten van der Ploeg, André van Hees en Remko Wind) de erkenning die zo lang op zich heeft laten wachten.

Er zijn gewoon teveel goede liedjes

De jury (naast voorzitter Carmen Schilstra bestaande uit gedeputeerde Nienke Homan, Ingeborg Nienhuis, René Walhout en Rolf Schreuder) van de Bosklopper Bokaal had een zware dobber aan de beoordeling. ,,Er zijn gewoon teveel goede liedjes en ook nog eens in allerlei genres: rap, chanson, Americana, rock en alternatief.’’

De prijs (een stevige beker en 1000 euro) ging naar Nulviefteg voor t Leed is leden vanwege de rauwe muziek, gekoppeld aan een actueel thema (aardbevingsleed). Alex Luttjeboer was overrompeld. Dat er behalve hijzelf ook nog andere mensen in zijn muziek geloven was zaterdagavond zijn grootste prijs.

Site design: Digital Magician