Tien dagen, tien hoezen #2

Geinspireerd door liedjesverzamelaars als Alan Lomax en Harry J. Smith fantaseerde ik over de mogelijkheid dat er in het verleden in de Veenkolonies ook zo’n figuur had kunnen rondlopen. Iemand die met een bandrecorder de verhalen en muziek van mijn geboortestreek had vastgelegd. Uiteraard zou die muziek dan ook nog zo moeten klinken als ik het graag hoorde: Country, Rockabilly, Soul en levensliederen in allerlei gedaantes.

Zo iemand is er helaas niet geweest, hoewel iemand als Henk Scholte toch nog een aardig eind is gekomen met het bijeenzoeken van oude liedjes.

Bij gebrek aan echt materiaal verzon ik de vondst van een aantal banden met materiaal dat de fictieve antropoloog Gradus J. Bosklopper had verzameld.

Met de Nozems namen we deze opnames onderhanden en brachtten de Gradus J. Bosklopper Tapes met tien liedjes uit. Als ‘bewijsmateriaal’ stond er ook een versie van ‘Beloofde Laand’ op van Gerrit Claus die met veel ruis en kraak suggereerde dat hij van de originele banden afkomstig was.

Dit vroegtijdige staaltje fakenews werd door het gros van de mensen zeer serieus genomen. Zelfs in het journalistiek serieuze radioprogramma Kunststof werd de ballon niet doorgeprikt.

Voor de hoes benaderde ik tekenaar Peter Pontiac van wie ik al fan was sinds hij begin jaren zeventig tekeningen maakte in de Muziek Express.

Hij bleek ernstig om geld verlegen te zitten, deze wereldwijd geroemde kunstenaar. Hij was ernstig ziek en bezig met wat zijn laatste boek zou worden. Voor het geld (niet veel) maakte hij een prachtige tekening van Gradus J. in actie in de Veenkolonies. Peter was een vreselijk aardige man waar ik veel emailcontact mee had. Niet lang na het voltooien van de hoes overleed hij. Zijn laatste boek Styx kwam wel uit maar was onvoltooid..

De CD was verpakt in een kartonnen doosje met daarin een opgevouwen poster met aan de ene kant de tekening van Pontiac en aan de andere de teksten en andere informatie. Het ontwerp was van Menno Schreuder.

Van de tekening is een door drukkerij de Volharding gemaakte poster verschenen in een genummerde oplage van 122.

Te bestellen bij Novacek, Hoogezand

Site design: Digital Magician